Pentru casă

Cele mai bune aspiratoare robot (teste și recenzii 2021)

Foarte puține persoane se bucură într-adevăr de aspirat. Este o activitate care necesită mult timp, transpirație și efort și trebuie să o efectuăm de repetate ori, unii chiar în fiecare zi. Soluția este evidentă și anume, aspiratoarele robot, care devin tot mai populare datorită tehnologiilor din ce în ce mai sofisticate.

Dar, cum să cunoaștem care aspirator robot este într-adevăr bun și nu doar „un aparat care produce zgomot” care, nu numai că nu aspiră bine, dar face și mai mult praf? La urma urmei, aceasta este o zonă relativ necunoscută în domeniul electrocasnicelor, care nu a pătruns încă în marea majoritate a gospodăriilor.

Tocmai de aceea vă poate ajuta recenzia noastră despre aspiratoarele robotizate. Puteți alege dintre toate categoriile de preț, aspiratoare potrivite pentru suprafețe mici și mari, aspiratoare pentru suprafețe dure și covoare cu fibre lungi și chiar și un mop robot.

Sperăm că, după citirea acestui articol,  nu veți mai avea probleme ce aspirator robot să cumpărați.

Comparația celor mai bune aspiratoare robot

Criterii care ne pot ajuta să alegem un aspirator robot

Ce standarde să urmărim? Având în vedere că aspiratorul robot nu este un instrument de curățare chiar ieftin, ar trebui să luăm în considerare toți parametrii, caracteristicile și funcțiile cele mai importante. În ghidul nostru, ne vom concentra pe selectarea acestui dispozitiv dintr-o varietate de perspective diferite – ne vom uita la performanțe, modul de navigație, putere și durabilitate, dar și zgomot și filtrare.

Nu în ultimul rând, prețul joacă un rol la fel de semnificativ. Prin urmare, la final ne vom concentra atenția asupra a trei categorii de prețuri de bază. Vă vom prezenta mai mulți producători populari și apreciați în prezent și vom răspunde la câteva întrebări importante referitoare la aspiratoarele robot.

Avantajele și dezavantajele aspiratoarelor robot

În primul rând, trebuie să vă decideți dacă un aspirator robot este cu adevărat ceea ce aveți nevoie pentru locuința dvs. Vom încerca să vă ajutăm cu următoarea listă de avantaje și dezavantaje.

Avantaje:

 • Aspiratoarele robot ne pot economisi mult timp, acestea pot face curățenie în timp ce noi suntem la serviciu sau facem alte activități.
 • Asigură curățenie regulată și constantă fără efort.
 • Consumul de energie al acestor aspiratoare este destul de redus.
 • Modelele avansate au o orientare sofisticată în spațiu și pot curăța de exemplu și întreaga locuință.
 • Aspiratorul revine singur la stația de andocare atunci când nivelul bateriei este scăzut.

Dezavantaje:

 • Preț mai ridicat.
 • Pentru modelele mai vechi și mai simple, este necesar să se pregătească dinainte suprafața care urmează să fie curățată (pentru a elimina obstacolele etc.).
 • Performanță mai scăzută. Majoritatea modelelor sunt capabile să facă doar o curățenie superficială, nu fac față murdăriei mai grosiere.

aspiratoare robot

Aspiratoare robot după metoda de aspirare/curățenie

Aspiratoarele robot pot avea „abilități” diferite. Vom enumera aici trei variante de bază.

Aspirarea obișnuită

Acest tip înlocuiește un aspirator standard. Are un orificiu de aspirare și perii rotative care curăță podeaua de păr, praf și alte murdării. Robotul poate curăța podelele tari iar majoritatea modelelor ar trebui să facă față și covoarelor cu părul mai scurt.

Cu toate acestea, pentru o curățare mai eficientă a covoarelor (în special a celor cu firul mai lung și mai dens) veți avea nevoie de un model de aspirator robot mai eficient. Calitatea și opțiunile de curățare depind și de o serie de alți factori, cum ar fi modul de navigare, înălțimea dizpozitivului, construcția periei, volumul recipientului pentru murdărie, calitatea filtrării etc.

Ștergerea uscată

Nu este vorba despre un alt tip de dispozitiv, ci doar de o funcție suplimentară de curățare. Unele aspiratoare pot fi prevăzute cu un mop special care, după aspirarea cu periile și tubul de aspirație, colectează praful mai fin de pe suprafață. Prin urmare, această versiune este destinată unei curățări mai detaliate. Dar mopul poate fi folosit doar pe suprafețele solide. La aspirarea covoarelor acesta trebuie îndepărtat.

Ștergerea umedă

Această funcție este în prezent maximul pe care îl poate face un aspirator robot pentru curățenie. Robotul așadar mătură (cu periile rotative), aspiră, șterge și lustruiește. Dispozitivul este prevăzut cu un rezervor de apă și duze care o pulverizează. Apoi, dispozitivul lustruiește podeaua cu un mop situat în spatele duzelor. Este o combinație a ambelor funcții anterioare plus una suplimentară.

Dezavantajul este că, aceste modele sunt de obicei mai scumpe. În plus, rezervorul de apă nu este de obicei suficient de mare pentru a curăța în mod autonom suprafețele mai mari la o singură încărcare. În astfel de cazuri este nevoie să completați apa manual.

Alimentare și putere de aspirație

La fel ca în cazul aspiratoarelor clasice și la aspiratorele robot, unul dintre parametrii importanți este consumul de energie electrică precum și performanța în curățenie  (în special puterea de aspirare). La aspiratoarele robot, puterea de aspirare este mult mai mică decât la modelele clasice sau la cele verticale. Înseamnă că, acestea sunt mai slabe și mai puțin eficiente?

Nu neapărat. În cazul unui aspirator clasic, este nevoie ca murdăria să fie transportată pe o distanță lungă de la duză la recipientul din corpul dispozitivului. La modelele robotizate, recipientul este strâns conectat la orificiul de aspirație – de obicei la doar câțiva cm distanță. Cu toate acestea, este adevărat că, aspiratoarele clasice sunt în general mai puternice și cele mai multe aspiratoare robot nu fac față murdăriei mai mari și rezistente.

În ceea ce privește valorile reale, performanța și puterea de aspirație a modelelor robotice sunt de ordinul a zeci de wați. Eficiența dispozitivului depinde însă de calitatea construcției și de alte aspecte, deci nu se poate spune fără echivoc că un dispozitiv cu 30 W este neapărat mai bun decât unul cu 20 W.

aspiratoare robot 2

Sistemul de navigație

Unul dintre cele mai importante aspecte al aspiratoarelor robot este sistemul de navigație și orientare în spațiu. Acest factor este legat de capacitatea de a depăși sau de a evita obstacolele, posibilitatea curățeniei în mai multe încăperi precum și eficiența și viteza de curățare. În prezent, producătorii concurează între ei pentru a oferi o tehnologie și un sistem de navigație cât mai sofisticat. Astfel, mecanismele, funcțiile și opțiunile specifice sunt destul de diverse. În principiu, se pot distinge două tipuri de aspiratoare:

 • Modele de bază fără navigație – Aspiratoarele mai vechi și mai ieftine nu au propria lor navigație în adevăratul sens al cuvântului. Curăță pe baza anumitor mișcări prestabilite sau la întâmplare. Singura orientare este „bara de protecție” care, în cazul unei coliziuni cu un obstacol, avertizează dispozitivul să meargă într-o direcție diferită. Problema este evidentă. Robotul se mișcă prin încăpere și curăță unele locuri de mai multe ori, în timp ce altele rămân intacte. Curățenia este mai îndelungată și este posibil să nu fie completă.
 • Modele cu navigație proprieUn nivel superior îl prezintă roboții cu propriul sistem de navigație. În acest caz, orientarea este asigurată de un sistem GPS specific de la camere de fotografiat, până la ghidarea cu laser sau o combinație dintre mai multe opțiuni. Modelele de calitate evită obstacolele fără să le lovească. curăță sistematic fiecare porțiune de suprafață pe rând, evită căderea de pe scări iar unele, atunci când întrerup munca (de exemplu, din cauza unei baterii slabe) se pot întoarce automat la locul unde au terminat să facă curățenie. Dezavantajul evident este doar prețul mai mare al acestor dispozitive.

Încărcarea aspiratorului robot și a stației de andocare

Baza sau stația de andocare este cel mai important și indispensabil accesoriu al oricărui aspirator robot. Aceasta rămâne într-un singur loc, conectată la rețea și furnizează asiratorului o „bază“ pentru a se reîncărca atunci când bateria este descărcată. Capacitatea stației de andocare depinde de echipamentul modelului.

Revenire automată

Funcția de bază este de obicei revenirea automată la stație. Aspiratorul știe că este timpul să fie reîncărcat și se întoarce la stație în mod automat. În prezent, aceasta este o fucncție standard și poate lipsi doar la modelele mai vechi sau foarte ieftine.

Cu toate acestea, pot exista diferențe în ce privește timpul în care aspiratorul găsește stația de andocare. Aici, rolul principal îl joacă navigarea și comunicarea cu stația. Modelele mai simple care au doar o navigație de bază și care funcționează după un anumit algoritm, pot căuta stația destul de mult timp dacă se află la o distanță mai mare de aceasta – sau există mai multe obstacole între stație și aspirator.

Golirea aspiratorului

Unele stații de andocare oferă și o funcție de golire automată. La astfel de modele, stația are încorporat un recipient mai mare și o aspirație cu vid pentru a goli aspiratorul. Acest lucru poate fi convenabil dacă aveți suprafețe de aspirare mai mari. Recipientul integrat mai mare din stație poate depozita până la zece ori (sau mai mult) din conținutul aspiratorului. Dar nu vă așteptați să găsiți această funcție la cele mai ieftine modele. Rezervorul integrat crește, de asemenea, semnificativ dimensiunea stației.

Tipuri de baterii

Tipul de baterie ar trebui să fie un factor decisiv foarte important pentru practic orice dispozitiv pe baterii. În zilele noastre, puteți găsi în principal baterii Ni-MH și baterii Li-Ion în aspiratoarele robot.

 • Ni-MH – O opțiune mai accesibilă, care însă nu oferă o  capacitate prea mare. Este încă încărcată cu un anumit efect de memorie și proprietățile sale se degradează treptat.
 • Li-IonÎn prezent, cel mai avansat tip de baterii utilizate frecvent. Capacitate excelentă în raport cu greutatea și dimensiunea celulei. Fără efect de memorie, nu este necesară nici o formatare. Durată de viață foarte lungă. Dezavantajul este un preț ceva mai mare și un comportament mai rău la temperaturi foarte scăzute (ceea ce nu obișnuiește să fie o problemă la un aspirator pentru interior). Dacă doriți un raport optim de performanță, timp de încărcare, capacitate și durată de viață, alegeți un aspirator cu această baterie.

Volumul recipientului

Fiecare aspirator (nu numai cel robot) este echipat cu un recipient pentru murdărie, iar volumul acestuia este întotdeauna important atunci când alegem un aspirator. Dezavantajul aspiratoarelor robot este în general capacitatea minimă a acestui recipient. De cele mai multe ori este necesar ca acesta să fie golit des. Este posibil ca robotul să nu poată curăța întreaga cameră sau un apartament pe o singură încărcare dacă există zone cu o întreținere îndelungată și foarte murdară.

În principiu (nu numai datorită volumului recipientului, ci și performanței limitate), aceste dispozitive sunt concepute în principal pentru curățarea regulată și continuă a spațiilor de locuire. În general, capacitatea recipientului este de aproximativ 0,3 până la 0,8 l. Aspiratoarele cu funcția de ștergere umedă au și un rezervor de apă. Acesta are de obicei o capacitate de până la aproximativ 0,3 l.

Performanța bateriei, timpul de funcționare

Aspiratoarele robot sunt dispozitive fără fir. Acestea sunt echipate fie cu o baterie Li-ion, modelele mai vechi sau mai ieftine, precum și cu baterii Ni-Mh, care au în general caracteristici oarecum inferioare. Capacitatea bateriei este cel mai adesea cuprinsă între 2000 mAh și 5000 mAh sau mai mult.

În ceea ce privește durata de funcționare, aceasta se mișcă undeva între câteva zeci de minute, până la aproximativ 3 ore. Majoritatea modelelor au în jur de 90-120 de minute. Cu toate acestea, timpul de încărcare este la fel de important. De obicei, trebuie să așteptați aproximativ între 2 și 5 ore.

Înălțime

Înălțimea robotului poate fi deosebit de importantă dacă în cameră există mobilier sub care un aspirator mai înalt nu ar putea intra. Se pot achiziționa și roboți foarte mici (sub 8 cm), dar nici restul modelelor nu depășesc cu mult înălțimea de 10 cm.

Zgomot

În comparație cu aspiratoarele clasice, cele robotice sunt de obicei mai silenșioase, ceea ce poate fi considerat cu siguranță un avantaj. Cu toate acestea, trebuie să luați în considerare faptul că majoritatea modelelor vor atinge aproximativ 60-70 dB. Vestea bună este că aspiratorul poate face curățenie atunci când nimeni nu este acasă și zgomotul nu deranjează pe nimeni (poate doar pe vecini).

Filtrare

Aspiratorul robotic ar trebui să fie echipat cu un filtru HEPA, care este un filtru foarte eficient. Majoritatea dispozitivelor actuale îndeplinesc această condiție. Aceste filtre se mai deosebesc și prin numere. Cel mai mic nivel îl prezintă HEPA (resp. EPA) 10, care captează 85% din particule. HEPA 13 captează până la 99,95% din particule.

Funcții, opțiuni și accesorii

Noile aspiratoare robot pot avea un echipament funcțional destul de bogat. Deci, să ne uităm la câteva caracteristici practice și interesante.

Telecomandă

Telecomanda poate fi inclusă la unele modele – mai ales modele pe care le-am putea clasifica într-o categorie imaginară de mijloc. Aceasta permite funcționarea convenabilă de la distanță a aspiratorului, ceea ce poate fi un ajutor la îndemână, dar nimic indispensabil. Gradul de utilizare cu siguranță nu este același ca în cazul telecomenzii TV. La modelele moderne și mai avansate, veți găsi posibilitatea de a controla aspiratorul printr-o aplicație de pe un dispozitiv mobil

Funcția de „aspirator inteligent“

În zilele noastre, posibilitatea de a conecta aparatele electronice la dispozitive mobile devine din ce în ce mai obișnuită. Și cu siguranță nu va dura mult timp până când acest lucru va deveni un standard obișnuit. Aspiratoarele robot folosesc de obicei o interfață wireless Wi-Fi. Datorită acestui lucru, puteți da comenzi aspiratorului, de exemplu, de la locul de muncă – nu vă limitează distanța. Aplicațiile de control pot fi pe de altă parte foarte sofisticate.

Perete virtual

O funcție foarte interesantă, care permite delimitarea anumitor bariere aspiratorului și îl împiedică pe acesta să se lovească de anumite lucruri sau să intre în anumite locuri unde ar putea face pagube sau să se blocheze. Există mai multe moduri de a crea un perete virtual. De exemplu folosind „emițători” minusculi care funcționează de obicei ca un fascicul infraroșu care trebuie amplasat corespunzător. O altă opțiune – și mai convenabilă – este să configurați un perete virtual direct în aplicația de control. Desigur, este necesar să aflați dacă robotul are aceste funcții. Acestea sunt funcții mai avansate care puțin probabil vor fi disponibile la dispozitivele ieftine.

Alte opțiuni din cadrul aplicațiilor

Revenind la posibilitatea de a controla aspiratorul robot folosind aplicația mobilă – trebuie să avem în vedere faptul că, gama de funcții nu se limitează doar la comenzile de bază și la peretele virtual. De exemplu, la modelele și aplicațiile mai avansate, puteți defini suprafețele care urmează să fie aspirate, să calculați ruta optimă, puteți alege diferite programe de aspirare și puteți profita de multe alte avantaje care fac ca aspiratoarele robot să devină parte integrantă a unei locuințe moderne „inteligente”.

Senzori

Modelele mai moderne de aspiratoare robot sunt echipate cu diverși senzori speciali, care le fac mișcarea mai ușoară și mai eficientă în spațiu. De asemenea, pot preveni diverse accidente. În mod normal, puteți întâlni senzori de cădere (ceea ce veți aprecia, de exemplu, dacă dispozitivul trebuie să aspire în jurul scărilor), precum și senzorii de impact pentru ca aspiratorul să nu intre în coliziune cu mobilierul.

Acesta este cu siguranță un avans semnificativ față de simpla bară de protecție, cu care modele ieftine și mai vechi „se orientează” pe traseu. O altă funcție foarte practică o prezintă senzorii pentru detectarea murdăriei. Acești senzori pot evalua gradul de murdărie al unei zone și apoi pur și simplu acordă o atenție deosebită zonei până când este perfect curată.

Alte opțiuni și funcții

Lista posibilităților pe care le pot oferi aspiratoarele robot moderne poate fi destul de lungă. Iată câteva caracteristici care merită menționate.

 • Lampa UV – Aspiratorul robot poate fi echipat și cu o lampă UV specială care asigură eliminarea bacteriilor și microbilor în timpul aspirării. Cu siguranță această funcție este foarte interesantă pentru persoanele care au înclinațe pentru curățenia perfectă, sau suferă de alergii sau au alte probleme asemănătoare. Atenție însă: eficiența acestei lămpi poate să nu fie întotdeauna la un nivel suficient de ridicat. Este bine să vă orientați în funcție de testele profesionale ale aspiratoarelor robot care se concentrează asupra acestui echipament.
 • Sistemul SPOT – Este vorba despre o curățare extrem de minuțioasă a unui spațiu foarte mic, de obicei aproximativ 1 m2. Acest lucru poate fi util, de exemplu, atunci când vărsați ceva sau în locuințe cu copii mici sau animale de companie care fac deseori ceva prostie.
 • Sistem antiangle – Modelele mai vechi de aspiratoare robot au intrat foarte des într-o coliziune cu cabluri, colțuri, covoare sau franjuri de covoare și alte obstacole unde care s-au blocat. Sistemul antiangle declanșează mersul înapoi în astfel de situații, ceea ce face ca aspiratorul să nu se blocheze.
 • Curățenia continuă – O altă funcție foarte practică pe care o veți aprecia în special într-o locuință mai mare, pe care aspiratorul nu o poate asigura la o singură încărcare. Nu este necesar să vă amintiți unde s-a terminat cu curățenia sau să se ia de la început. Când bateria este încărcată, dispozitivul revine automat la punctul în care a terminat să aspire și continuă sistematic mai departe.
 • Indicare – Starea bateriei, umplerea recipientului cu murdărie sau a rezervorului cu apă.
 • Curățare întârziată – Puteți seta timpul când robotul ar trebui să înceapă curățenia.

Prețul aspiratoarelor robot

✅ Aspiratoare robot la prețul de până la 500 RON

În această categorie este o selecție foarte bună, iar cele mai ieftine modele pot fi achiziționate de la aproximativ 450 RON. Chiar și printre aceste aparate mai accesibile ca preț, veți găsi o serie de aspiratoare robot care se vând bine și sunt suficient de bune pentru nevoi mai puțin exigente. În această categorie se bucură de un mare interes mărcile Anker,  Taurus și Sencor.

✅ Aspiratoare robot până la 1750 RON

Aici vă puteți aștepta la aspiratoare cu echipamente mai interesante, care de obicei includ un fel de navigare personalizată, diverși senzori și caracteristici speciale. Ne putem aștepta și la o curățenie mai eficientă. Putem găsi în această categorie modele foarte populare ale brandurilor Xiaomi, Rowenta, Samsung, Concept, Symbo.

✅ Aspiratoare robot peste 1750 RON

Modele foarte avansate cu echipamente de top. În mod normal găsiți aici sisteme sofisticate de navigare și senzori precum și modele cu funcția de ștergere umedă. Aceste modele sunt potrivite pentru utilizatorii foarte pretențioși. Cea mai înaltă categorie este dominată de mărci precum iRobot, Xiaomi sau Neato.

Cele mai bune branduri de aspiratoare robot

Care producători fabrică acești asistenți practici, sub formă de aspiratoare robot. Iată câteva sugestii pentru cele mai populare branduri.

 • iRobot – Marcă foarte prestigioasă și populară. Cea mai mare selecție de modele și de obicei evaluări foarte bune la testele aspiratoarelor robot. Prețurile sunt însă destul de mari.
 • Xiaomi – Aparent cel mai popular brand. Aspiratoarele lor se țin mult timp pe primele locuri. Xiaomi mizează pe echipamente și dispozitive foarte interesante adesea deține cel mai mare rating la teste și recenzii.
 • Robzone – O selecție frumoasă de aspiratoare, în special în categoria de prețuri între 1450 – 1750 RON. Brand foarte cunoscut în domeniu, dar oarecum depășit în ziua de azi de alte branduri.
 • SENCOR – Marca Sencor este o marcă destul de căutată la aparatele electrocasnice – în principal datorită prețurilor foarte accesibile și totuși la o calitate solidă. Acest lucru este valabil și pentru aspiratoarele robot.

Cele mai frecvente întrebări ale cumpărătorilor – FAQ

Pot folosi aspiratorul  robot atât pe podele cât și pe covoare?

În general, da. Dar este posibil ca unele modele mai puțin performante să nu fie complet eficiente pe covoare. Dacă aveți suprafețe acoperite mai mult cu coavoare (în special cu fir înalt), alegeți cu atenție mai degrabă din categoria de aspiratoare cu performanțe mai mari.

Care este costul legat de funcționarea unui aspirator robot?

În prezent, aspiratoarele robot sunt încă unul dintre cele mai scumpe echipamente din punct de vedere al prețului de achiziție. În special, modelele moderne, bine echipate, costă în mod normal în jur de 1700 RON sau mai mult. Dar costul de operare este mai prietenos. Puterea de aspirare a aspiratoarelor robot este de obicei foarte mică. În general este de ordinul a câteva zeci de W. Capacitatea bateriei este de obicei de la aproximativ 1500 până la 4000 mAh. Acest lucru este comparabil cu un telefon mobil. Prin urmare, consumul este destul de neglijabil.

Cu toate acestea, unele piese trebuie înlocuite în mod regulat. Mai exact, filtrul și periile laterale. Ambele trebuie înlocuite cel puțin o dată pe an, în funcție de utilizare și de uzură. Costurile de înlocuire sunt de zeci de lei pe an. Din nou, nu este nimic groaznic.

Sugestii pentru utilizarea unui aspirator robot

Iată câteva sugestii pentru utilizarea eficientă a aspiratorului robot – precum și pentru întreținere.

Prima încărcare

Noile baterii Li-Ion nu au nevoie de nimic special și puteți utiliza dispozitivul în mod normal. Pentru o celulă Ni-MH mai ieftină, se recomandă efectuarea formatării bateriei la început, care constă din mai multe cicluri de descărcare completă și încărcare completă ulterioară.

Pregătirea spațiului

La modelele mai noi, care au diverși senzori și o navigare mai avansată, delimitarea spațiului nu este mare lucru. De asemenea, este posibil să folosiți „peretele virtual” menționat mai sus, care împiedică aspiratorul să intre în anumite locuri.

Pentru modelele mai vechi și mai ieftine, este necesar să protejați aceste locuri altfel. Mai presus de toate, este necesar să îndepărtați din zona de lucru a aspiratorului diferite cabluri, perdele sau covoare – aproape orice, ce poate bloca aspiratorul. Chiar și piesele de mobilier joase pot fi o problemă, sub acestea aspiratorul se poate bloca (aceasta este valabil și pentru unele calorifere).

Zonele cu probleme pot fi identificate urmărind aspiratorul cum lucrează pentru prima dată. Mai departe, stația de andocare trebuie să fie poziționată în mod adecvat. Ar trebui să existe suficient spațiu liber în jur, astfel încât aspiratorul să poată avea un acces facil la stație.

Întreținerea aspiratorului robot

Cum să vă îngrijiți de un aspirator robot?

 • Goliți recipientul pentru murdărie din aspirator după fiecare utilizare (sau goliți în mod regulat recipientul din stația de andocare), curățați-l și spălați-l bine după câteva utilizări.
 • Curățați periile laterale (după mai multe utilizări), precum și fundul aspiratorului.
 • Asigurați-vă că filtrele sunt înlocuite în mod regulat (de aproximativ 1-3 ori pe an, în funcție de intensitatea utilizării).

Sperăm că v-am ajutat sau cel puțin v-am inspirat în alegerea unui aspirator robot nou. Dacă da, vom fi  bucuroși pentru orice feedback, experiență. recenzie, comparație sau evaluare a produsului achiziționat. Puteți face acest lucru în comentariile de mai jos pe această pagină. Poate că părerea dvs. îi va ajuta pe alții să aleagă cel mai bun aspirator robot pe piață.

About the author

LukasP