Sport și outdoor

Cele mai bune pantofi de alergare (teste și recenzii 2021)

Cele mai bune pantofi de alergare

Pantofii de alergare de calitate sunt un echipament esențial pentru fiecare alergător. Nu contează dacă deabia acum vrei să începi cu alergatul sau te pregătești deja pentru maratoane, tehnica de alegere corectă este un element cheie. Aceasta stabilește măsura în care acest sport va deveni sau nu o pasiune pentru tine, cât de ușori și sănătoși vor fi pașii tăi și, de asemenea, care sunt succesele și progresele pe care le vei atinge. Știai că, atunci când alergi, se exercită o forță de trei ori mai mare asupra picioarelor față de greutatea ta reală? De aceea, am făcut o selecție a celor mai buni pantofi de alergare pe care îi vei găsi pe piața noastră.

Cu toate acestea, înlocuirea pantofilor sport clasici cu pantofii de alergare nu trebuie să se bazeze doar pe aspectul exterior. Fiecare picior are nevoile sale individuale și, prin urmare, ceea ce se potrivește partenerului sau prietenului tău nu trebuie să ți se potrivească și ție. Vom parcurge pas cu pas toate punctele de bază în care vei învăța cum să alegi pantofii de alergare potriviți pentru a transforma prima alergare nesigură într-o alergare sigură și rapidă.

În ghidul nostru îți vom arăta diferențele dintre pantofii de alergare pe asfalt și în teren și vom vorbi despre pronație și supinație. În alergare trebuie să combini așteptările, experiențele și posibilitățile tale fizice. De aceea, este potrivit să fii extrem de exigent atunci când cauți o pereche de pantofi de alergare pentru a găsi un design care să se potrivească exact nevoilor tale. De asemenea, un indicator foarte bun al calității produselor sunt recenziile și testele la încălțămintea de alergare, unde vei învăța ce caracteristici importante de calitate să cauți la un anumit model.

Comparația celor mai bune pantofi de alergare

1.Nike W REACT INFINITY RUN FLYKNIT 2

5 out of 5 stars (5 / 5) AFLAȚI PREȚUL
2.adidas ULTRABOOST 21 W

5 out of 5 stars (5 / 5) AFLAȚI PREȚUL
3.Nike WMNS AIR ZOOM PEGASUS 37

5 out of 5 stars (5 / 5) AFLAȚI PREȚUL
4.Nike WMNS AIR ZOOM VOMERO 15

4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) AFLAȚI PREȚUL
5.Nike ZOOMX VAPORFLY NEXT%

4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) AFLAȚI PREȚUL
1.adidas ULTRABOOST 21

5 out of 5 stars (5 / 5) AFLAȚI PREȚUL
2.Asics GEL-KAYANO 27

5 out of 5 stars (5 / 5) AFLAȚI PREȚUL
3.Asics GEL-DS TRAINER 26

4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) AFLAȚI PREȚUL
4.Nike Air Zoom Vomero 15

4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) AFLAȚI PREȚUL
5.Asics GEL-NIMBUS 23

4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) AFLAȚI PREȚUL

Cum să alegei pantofii de alergare: Pas cu pas, tot ce este important

Alergarea este a doua cea mai naturală mișcare după mers a omului cu mari beneficii atât pentru sănătatea fizică cât și pentru cea psihică. Are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, menține funcționalitatea mușchilor și articulațiilor, ajută eficient la arderea caloriilor, ameliorează stresul omniprezent și eliberează o cantitate mare de hormoni, datorită cărora te veți simți grozav de bine și plin de energie. Este un sport cu costuri reduse, deoarece necesită numai timpul tău, hotărârea și o pereche de pantofi de alergare de calitate. Aceasta prezintă alfa și omega succesului, a confortului și, de asemenea, a menținerii sănătății tale.

Dacă te uiți cum să economisiți bani atunci când cumperi o pereche de pantofi de alergare, în cele din urmă acest lucru te poate costa multă durere a articulațiilor și îți poate provoca răni care vor șterge complet bucuria din alergare. Înainte de a te decide să cumperi pantofii de alergare pe care îi ai în vizor de mult timp, treci pas cu pas toate întrebările de bază și caută toate răspunsurile care te interesează.

jogging

În special, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:

 • Pe ce suprafață veți alerga (asfalt, teren, pistă)
 • Dacă vrei pantofi pentru antrenamente, curse sau vrei să alergi pe teren accidentat
 • Care este greutatea ta (important în ce privește sistemul de amortizare), condiția ta fizică și experiența
 • Cât de des și cât de intens plănuiești să antrenezi
 • Care este tehnica ta de alergare și ce ritm de pas ai (peste călcâie, peste degetele de la picioare, pronație, supinație)

Scopul folosirii pantofilor de alergare

În primul rând, vom clarifica principalele diferențe între mai multe modele de încălțăminte de alergare în ceea ce privește scopul utilizării acesteia. Alergătorii avansați, care au planificate mai multe maratoane, vor lua în considerare mai multe tipuri de încălțăminte de alergare, iar începătorii ar trebui să își ia exemplu de la aceștia.

 • Pantofii de alergare pentru antrenament sunt concepuți pentru o sarcină mai mare, o utilizare regulată iar rata de amortizare este îmbunătățită. Sarcina lor este de a oferi piciorului o protecție excelentă  împotriva durerii și de a oferi stabilitate în timpul alergării. Prin urmare, greutatea lor este puțin mai mare.
 • Pantofii de alergare pentru curse sunt concepuți pentru a obține o viteză mai mare și performanțe maxime. Dezavantajul acestora, care însă nu influențează viteza de alergare, este și amortizarea mai slabă, prin urmare, o oboseală mai rapidă a piciorului.

pantofi de alergare

Decisivă este suprafața de alergare

Ești tentat să alergi pe drumuri asfaltate sau pe teren accidentat? Dacă ai gânduri serioase în legătură cu alergarea, probabil că vei cumpăra cu timpul mai multe perechi de încălțăminte pentru diferite tipuri de suprafață. Suprafețele diferite necesită, de asemenea, diferite tipuri de încălțăminte.

Care sunt caracteristicile pantofilor de alergare pe asfalt?

… sau și pe pietriș și drumuri de câmp. Acest tip de încălțăminte de alergare poate amortiza impactul pe o suprafață dură și, în același timp, are grijă să nu simți denivelările sau pietrișul sub picioare. Oferă proprietăți de impact excelente, respirabilitate perfectă, iar cele de calitate superioară îți vor rezista chiar și pentru o mie de kilometri. Au o greutate mai redusă, tălpile lor sunt aderente și nu alunecă pe suprafețele netede.

Care sunt caracteristicile pantofilor de alergare  pe teren accidentat?

Pentru alergarea prin pădure, de exemplu, vei avea nevoie de pantofi de alergare care să ofere piciorului o stabilitate ridicată. Sarcina lor este de a preveni răsucirea gleznei și de a lupta și cu ramurile, rădăcinile, pietrele și alte denivelări ale suprafeței neasfaltate, fără riscul de alunecare. Acestea prezintă proprietăți excelente în medii umede și alunecoase. Talpa lor este cu proeminențe, mai groasă, materialele sunt armate și în mod ideal impermeabile. Dezavantajul unui astfel de design este, desigur, o greutate mai mare și o respirabilitate mai slabă.

Cel mai adesea îi vei găsi cu atributele offroad, trail sau cross. Dacă plănuiești o drumeție în care vei alterna mersul cu alergarea într-un ritm moderat, poți intra și în categoria de pantofi de drumeție.

Care sunt alte tipuri și diviziuni de încălțăminte de alergare?

În general, încălțămintea de alergare pe drumuri asfaltate este mai ușoară și mai respirabilă, în timp ce pantofii de trail sunt un pic mai grei, deoarece au talpa robustă și partea superioară impermeabilă cu mai multe straturi pentru a proteja piciorul. Pe lângă tipurile de bază, poți găsi și câțiva alți termeni:

 • Pantofii pentru alergare pe pistă – au de obicei crampoane în talpă.
 • Barefoot – pantofi care evocă senzația de mers desculț. Drop-ul este zero, talpa este maxim flexibilă. Scopul pantofului este de a proteja piciorul de leziuni. Îndeamnă spre o mișcare și o postură naturală.
 • Minimalist – drop-ul este redus, dar nu complet zero, ca în cazul barefoot. Pantofii nu conțin multe elemente de amortizare, astfel că permit un contact bun cu terenul. Nivelul de protecție împotriva terenului neuniform este încă ceva mai ridicat.
 • Cushioning – marcaj pentru încălțăminte de alergare cu amortizare avansată. Prezintă cel mai bine vânduți pantofi de alergare de pe piața noastră și include modele pentru asfalt, precum și teren deschis.

Notă: Drop-ul este diferența de înălțime dintre călcâie și degetul de la picior. La pantofii cushioning, dropul este de 10 – 12 mm, pentru minimalist – maxim până la 8 mm, pentru barefoot 0 mm.

Tehnica de alergare și biomecanica piciorului

Ți-au fost buni pantofii atunci când i-ai încercat în magazin, dar după prima alergare simți oboseala picioarelor și dureri semnificative? Se pare că nu ai luat în considerare câțiva factori, și anume forma arcului piciorului, pe care parte a piciorului calci prioritar și care este biomecanica piciorului tău – adică mișcarea naturală a gleznei și a piciorului. Nu trebuie să mergi imediat la un ortoped, poți afla aceste lucruri și singur. Trebuie doar să urmărești pe ce parte sunt deformați pantofii pe care îi porți deja și pentru a afla tipul de boltă fă un mic test.

Aterizarea piciorului în timpul alergării – pe călcâie sau pe degetele de la picioare?

Trei sferturi de alergători aterizează pe călcâie prin urmare, majoritatea elementelor de susținere și amortizare se află în această parte. Acesta este o tehnică de alergare confortabilă, deoarece călcâiul prezintă o stabilitate mai mare, iar riscul de înclinare a piciorului în părțile laterale este mai mic în comparație cu aterizarea pe degete. Cu toate acestea, transferul de energie la impact este semnificativ mai mare la aterizarea pe călcâie. Pentru alergătorii neexperimentați acest lucru poate prezenta riscuri de oboseală sau probleme cu tendonul lui Ahile și articulațiile genunchiului.

Este dovedit că, în timpul alergării strămoșii noștri au aterizat vârful piciorului, unde construcția părții din față a piciorului a reușit să absoarbe energia de impact mai bine decât călcâiul. Prin antrenament se poate învăța alergarea mai solicitantă cu aterizarea pe partea din față a piciorului, dar cu o pereche de pantofi de alergare standard, probabil că acest lucru va fi mult mai dificil. În acest caz, îți punem în atenție pantofii de alergare cu atributul minimalist.

Calea de mijloc cea mai bună este aterizarea pe partea de mijloc a piciorului – nu este atât de dificil să stăpânești această tehnică și cel mai important – călcâiele și întregul sistem musculo-scheletic vor simți alinare în timpul alergării.

Biomecanica piciorului

Cu siguranță ai auzit deja de picioare într-o formă X sau în formă de O. Biomecanica vorbește despre felul în care este direcționată mișcarea piciorului și a gleznei. În cazul mișcărilor necorespunzătoare pe termen lung, nu numai că pantofii sunt deformați pe o parte, dar treptat oasele și articulațiile membrelor inferioare sunt adaptate la acest „stil” de mers. Distingem 3 tipuri de stiluri de mers:

 • Poziția de aterizare neutră – greutatea este distribuită uniform, călcâiul rămâne în poziția dreaptă, iar talpa nu se abate către exterior sau interior. Este cea mai naturală și mai sănătoasă poziție a piciorului la aterizare.
 • Pronație – la impact, piciorul și călcâiul sunt înclinate spre interior. Aceasta este o situație tipică pentru „picioarelor în X”, afectează mai ales persoanele supraponderale, cele cu picioarele plate și mai des femeile. Talpa pantofilor va fi ușor deformată pe interior (femeile o pot vedea cu ușurință pe tocurile tocite). Când alegeți pantofii, concentrați-vă pe pantofi de alergare cu sprijin mai mare la arcul piciorului.
 • Supinație – este opusul pronației. Piciorul și călcâiul sunt înclinate spre exterior atunci când se pășește pe picior, acesta fiind unul dintre motivele pentru care talpa pantofului este mai deformată pe această parte. Acest tip de picior este tipic pentru bărbați și sportivi activi. Există pantofi de alergare cu suport pentru supinație – asigură stabilitate ridicată și împiedică ca partea exterioară a piciorului să fie presată în pantof.

Bolta piciorului

Ia un carton maro sau o hârtie colorată. Aplică o cremă sau o loțiune de corp pe picior într-un strat subțire și apasă talpa pe hârtie.

 • Dacă amprenta piciorului este umplută pe toată lungimea piciorului, ai picioare plate. Riscul de pronație este mare. Alege pantofi de alergare cu un nivel ridicat de sprijin iar la pantofii pe care îi porți cu alte ocazii, cumpără un branț ortopedic. Picioarele tale sunt expuse la deformații.
 • Dacă amprenta piciorului lăsată pe hârtie este formată doar din călcâi, partea din față a piciorului și restul zonei piciorului sunt indicate doar de o linie subțire pe exterior, ai nevoie de încălțăminte care să ofere picioarelor o flexibilitate bună.
 • Ai o boltă normală, cu articulații normale, dacă călcâiul este apăsat pe hârtie, partea din față a piciorului și partea de legătură dintre ele ocupă aproximativ o treime până la jumătate din lățimea piciorului.

Nu uita! Dacă alegi pantofi de alergare, cu sprijin în zona bolții sau introduci în pantof un branț ortopedic pentru sport, și partea dorsală a piciorului se va ridica în sus. Prin urmare, urmărește nu numai branțul interior, ci și partea care susține dorsala piciorului. Nu cumpăra niciodată încălțăminte care să te strângă în această zonă atunci când o încerci.

Cum să alegi mărimea potrivită a unui pantof de alergare?

Cum să alegi o mărime potrivită de pantofi de alergare? Există mai multe reguli verificate care funcționează în mod fiabil, iar picioarele tale se vor simți ca în vată.

 • Fii pregătit pentru faptul că mărimea pantofilor de alergare poate fi diferită de mărimea pantofilor obișnuiți. Chiar dacă treci de la o marcă la alta, diferența poate fi de +/- un număr.
 • Ia o pereche de șosete pe picioare în care obișnuiești să alergi și desenează ambele tălpi pe hârtie. Măsoară de la marginea călcâiului până la cel mai lung deget (acesta nu trebuie să fie neapărat degetul mare!). Compară lungimile. Dacă un picior este cu câțiva mm mai lung (ceea ce este un fenomen normal), alege mărimea pantofilor în funcție de piciorul „mai mare”.
 • Adaugă 5 – 7 mm la lungimea piciorului și caută în tabel mărimea potrivită pentru modelul concret.
 • Încearcă pantofii în orele după-amiezii, când piciorul este deja ușor umflat.
 • Degetele nu trebuie să fie înghesuite. Degetul mic nu trebuie să fie apăsat pe căptușeala laterală, degetul mare nu trebuie să atingă partea din față. În interiorul pantofului, încearcă să joci la „pian” cu degetele.
 • După ce legi bine șireturile, călcâiul nu ar trebui să îți iasă din pantof (mișcarea ușoară în sus și în jos este permisă).
 • Piciorul nu poate fi legat prea strâns. Aceasta poate afecta negativ fluxul sanguin și picioarele se umflă mai repede. Uneori este suficient să schimbi modul de legare.
 • Ține cont de faptul că, după o alergare solicitantă pot apărea umflături și leziuni. La următoarea utilizare (încălțare) ar trebui să ai suficient loc în pantof și pentru un plasture, fără ca acesta să te jeneze la picior.

Sugestia noastră: O greutate mică nu prezintă automat un avantaj. Un gramaj mai mic înseamnă și mai puțin material, un grad de amortizare mai mic și uzură mai rapidă. Pentru un antrenament normal, mizează pe pantofi de alergare confortabili, cu amortizare funcțională. Probabil că nici nu vei simți câteva grame în plus.

Prețul pantofilor de alergare

Ai căzut pradă alergării și vrei să te orientezi mai bine în  ce privește  prețul pantofilor de alergare? Ce este considerat ca echipament standard și ce este considerat peste standard?

Pantofi de alergare sub de 300 Lei

Dacă ești la început cu alergarea și cauți ce intensitate și stil de antrenament ți s-ar potrivi, probabil vei căuta în categoria de pantofi de alergare de bază, care sunt proiectați cu accent pe ușurință. Rezistența lor însă, nu este uluitoare.

Pantofi de alergare până la 700 lei

Cele mai multe modele dintre cei mai bine vânduți pantofi de alergare vei găsi în categoria de preț între 300 – 700 lei, printre care se află mai mulți câștigători ai testelor și modele recomandate de alergătorii cu experiență. Poți alege dintr-o gamă largă de încălțăminte pentru asfalt cât și pentru alergare în teren accidentat. Gradul de amortizare și calitatea realizării sunt semnificativ mai mari, precum și rezistența lor la creșterea sarcinilor.

Pantofi de alergare de la 700 lei

Un alergător exigent caută cu siguranță și printre modelele mai scumpe. Oferă materiale de top, cusut și lipire de înaltă calitate, condiții perfecte pentru stabilitate și sprijin pentru picioare. Acestea excelează în durabilitate excelentă și nu trădează nici în timpul maratoanelor mai lungi.

Cele mai bune branduri de încălțăminte de alergare

Un brand care nu dezamăgește? Câștigătorii testelor de încălțăminte de alergare? Sau un raport preț/calitate rezonabil? În următoarea listă, vei găsi producători care merită cu siguranță să le acorzi atenție.

 • Nike – Unul dintre cei mai cunoscuți producători de încălțăminte de calitate are în oferta sa bogată modele atractive cu suspensie activă și circulație perfectă a aerului.
 • Adidas – Încălțăminte de alergare de calitate, cu multe recenzii satisfăcătoare. Concepute pentru un rezultat perfect și confort ridicat la alergare. Edițiile UltraBoost, Solar Glide, Terrex Agravic merită să le acorzi atenția.
 • Asics – Un brand recomandat cu experiență și excelent evaluat în testele profesionale. O selecție mare, raport calitate/preț foarte bun, durabilitate ridicată și stabilitate maximă de la vârfuri până la călcâi.
 • Salomon – Câștigător al testelor de încălțăminte de alergare în diverse reviste profesionale. Selecție excelentă, designuri interesante și mai ales accentul pe o aderență optimă în contact cu terenul, respirabilitate și design antibacterian.
 • Reebok – Un alt brand binecunoscut, cu o ofertă de modele noi la un preț accesibil. Potrivit și pentru începători.
 • Mizuno – Materiale perfecte și tehnologie de ultimă generație, în efortul de a aduce bucurie reală alergătorilor. Potrivit pentru antrenament intensiv și performanță înaltă. Oferă durabilitate și stabilitate ridicată – nu îi vor dezamăgi chiar și pe alergătorii cu așteptări mari.
 • New Balance – Pantofii de alergare New Balance pot atrage datorită unui preț mic. Potriviți pentru începători, în modele neutre plăcute. Ideali pentru alergare de intensitate medie pe teren asfaltat și antrenament în interior.

Întrebări frecvente

De unde să cumpăr pantofi de alergare de calitate?

Nu te vom sfătui cu privire la un anumit magazin sau e-shop, dar un indicator excelent al calității îl prezintă comunicarea cu clientul și cunoștințele pe care angajații magazinului sunt dispuși să le ofere atunci când alegi la ei. Dacă întâlnești un vânzător care nu cunoaște diferența dintre pronație și supinație, caută mai departe. Într-un magazin de piatră bun, poți încerca pantofii de alergare și pe o platformă înclinată, astfel încât să știi cum funcționează piciorul în pantof și dacă degetele de la picioare nu apasă prea mult spre vârf. Când faci cumpărături online, avi opțiunea de a returna sau schimba mărfurile fără probleme, dacă pantofii nu se potrivesc. Dacă optezi pentru mărci verificate, cu multe recenzii satisfăcătoare, cu siguranță nu vei face un pas greșit.

Cât timp să folosesc pantofii de alergare și după cât timp să-i schimb?

Se presupune că pantofii de alergare pentru maratoane de competiție speciale aparțin la coș după o singură cursă. Cu o pereche de pantofi de alergare de calitate pentru un antrenament obișnuit poți parcurge și 1000 km. Dacă alergi de 3 ori pe săptămână câte 7 km, o pereche va rezista un an. Nu este vorba că pantofii se vor destrăma în fața ochilor tăi, ci sub influența sarcinii, tehnicii și greutății alergătorului, principalele lor funcții de susținere și protecție se deteriorează. Și, în timp ce uzura externă poate fi minimă, nivelul de amortizare este afectat și se transmit mai multe șocuri la nivelul articulațiilor decât la început.

Cum să ai grijă de încălțămintea de alergare?

 • Imediat după întoarcerea din antrenament, curăță toată murdăria grosieră, de preferință cu apă caldă, detergent și o perie
 • Pentru a preveni mirosurile neplăcute și răspândirea ciupercilor, îndepărtează branțurile interioare după fiecare alergare și usucă bine pantofii.
 • Dacă vrei să le mărești rezistența la apă, impregnarea te va ajuta. Întotdeauna cu un agent de impreganre potrivit pentru materialul dat. Așteaptă însă că, se va pierde capacitatea de respirabilitatea prin aceasta. Acest lucru nu este valabil în cazul încălțămintei de teren și în orice vreme, unde impermeabilizarea este o caracteristică căutată.
 • Uită de spălatul în mașina de spălat și uscarea în uscător. Șocurile din tambur și detergentul au un efect negativ asupra materialelor moderne și a îmbinărilor lipite, care se găsesc în mare număr la încălțămintea de alergare.

Pantofii de alergare diferă pentru bărbați și femei?

Pe lângă multe alte diviziuni, pantofii de alergare se împart și în două categorii de bază, pentru femei și pentru bărbați. Diferențele dintre ele sunt semnificative. Picioarele femeilor sunt mai înguste, mai flexibile, au o altă formă și, cel puțin în partea degetelor, un model de pantofi bărbătesc i-ar fi larg unei femei. La modelele de înaltă calitate, ele se disting chiar prin construcția și designul general al amortizării. Cu toate acestea, dacă un pantof conceput pentru sexul opus se potrivește perfect piciorului tău, nu căuta mai departe. Există și excepții, deci de ce să te limitezi.

Cum ar trebui să fie pantofii de alergare de iarnă?

Probabil că nu vei reuși să alergi iarna în pantofii de alergare ușoară, în care ai alergat trasee lungi pe timpul verii. Numai dacă ar fi o iarnă uscată și fără temperaturi negative. Pantofii de alergare pentru zăpadă necesită un design trail mai înalt pe talpă, care face mai bine față zăpezii și gheții. Tratamentul cu membrană va asigura ca picioarele să rămână uscate (de ex. Gore-tex).

Sperăm că te-am ajutat sau cel puțin te-am inspirat în alegerea de pantofi de alergare. Dacă da, vom fi bucuroși pentru un feedback din partea ta, o experiență, recenzie, comparație sau evaluare a produsului achiziționat. Poți face acest lucru în comentariile de mai jos pe această pagină. Poate că, și părerea ta îi va ajuta pe alții să aleagă cei mai buni pantofi de alergare pe piață.

About the author

LukasP